Tyypin 2 diabetes!
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Sokerit? Vältä niitä!

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Makeutusaineet? Vältä niitäkin!

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Geenit ja tyypin 2 diabetes!Kaikki tyypin 2 diabeetikot ovat insuliiniresistenttejä, ovat luultavasti olleet jo pitkään ennen sairastumistaan ja vain sisään tulevan hiilihydraatin vähentäminen korjaa oikeaa syytä eli liian korkealla olevaa verensokeria.
Arvioidaan, että 10 vuoden kuluttua suomessa on n. miljoona tyypin 2 diabeetikkoa. Nyt niitä on n. 500 000. Potilasyhdistykset, joka diabetesliittokin on, toimivat nimellisesti, eivätkä oikeasti pyri ennaltaehkäisyyn ja elintavoilla parantavaan hoitoon, koska niiden takana olevat organisaatiot haluavat nämä potilaat ja niistä tulevan liikevaihdon. Diabetesliitto on vain kulissi, sillä se toimii osana lääketehtaiden markkinointikoneistoa.
Diabetes tappaa – säily elossa yksinkertaisilla tavoilla
http://turpaduunari.fi/diabetes-tappaa-saily-elossa-yksinkertaisilla-tavoilla/
Diabetes ei yksinkertaisesti ole sokeriongelma vaan kyseessä on insuliiniongelma.
http://turpaduunari.fi/tuore-hymy-oireettomalla-diabeetikolla/
Vuonna 1940 Suomessa oli 6 000 diabeetikkoa, vuonna 1970 heitä oli 80 000, vuonna 1990 jo 150 000 ja vuonna 2006 puoli miljoonaa. On ennustettu, että vuonna 2030 Suomessa olisi jo kaksi miljoonaa kakkostyypin diabeetikkoa.

Mikä geneettinen muuutos Suomalaisissa tapahtui 40-luvulla?

Niin, ei mikään.

Jos sukulainen on omilla elintavoilla itsensä sairastuttanut, niin sinun sairastumisriskisi on tasan nolla.

Epigenetiikan mukaan ihminen voi vaikuttaa elintavoillaan geenien toimintaan. Luonnollisesti genetiikka vaikuttaa esimerkiksi sairauksien esiintyvyyteen, mutta järkevällä ruokavaliolla voidaan joidenkin arvioiden mukaan ”ohittaa” jopa 80 % perintötekijöistä. Ravinto säätelee geenien aktivoitumista ja passivoitumista.D-vitamiinin puute altistaa sekä tyypin 2 että tyypin 1 diabetekselle, joka on ollut tiedossa yli 20 vuotta. Mutta siltikin virallinen taho valehtelee, että D-vitamiinia ei ravintolisänä tarvitse. Miksi?

Suomalaisten yleisin ravitsemuksellinen puutos on D-vitamiini.

D-vitamiini maksaa vuodessa vain 10 euroa. Halpaa terveyttä ja säästää mm. sairauskuluissa ja lääkemenoissa.Syöthän D-vitamiinia?

Suomessa paljas iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä. Talvella D-vitamiinia ei saa lainkaan auringosta. Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50 µg ja yli 10-vuotiaalle 100 µg.

Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Suomessa ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) matalat (10 µg päivässä) D-vitamiinin saantisuositukset riittävät keskosvauvoille.Tunnetut geenivariantit selittävät nyt vain 10–15 prosenttia tyypin 2 diabeteksesta. Mutta jos sukulainen on omilla elintavoilla sairastunut, niin riski sairastua on tasan nolla. Epigenetiikan mukaan ihminen voi vaikuttaa elintavoillaan geenien toimintaan. Luonnollisesti genetiikka vaikuttaa esimerkiksi sairauksien esiintyvyyteen, mutta järkevällä ruokavaliolla voidaan joidenkin arvioiden mukaan ”ohittaa” jopa 80 % perintötekijöistä. Ravinto on keskeisin geenien säätelijä, toinen on mieli. Tulehdusta aiheuttava ruoka avaa sairautta aiheuttavia geenejä. Ihmiset toipuvat tyystin tyypin 2 diabeteksesta ja voivat elää ilman lääkkeitä, sama koskee monia muitakin autoimmuunisairauksia.
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/matti-uusitupa-sai-tunnustuksen-diabetestutkimuksesta/#.VK0-UY1xlp9
Myös monella ns. normaalipainoisella on tyypin 2 diabetes, mikä sotii virallista lihavuusdogmia vastaan. Aineenvaihdunnan kannalta vain sisäelinrasvalla on merkitystä. Tämä selittää ns. laihojenkin diabeteksen. Monella laihalla onkin paljon sisäelinrasvaa, mitä ei huomioida lainkaan, kun puhutaan painosta. BMI ei kerro mitään sisäelinrasvan määrästä. Tutkimuksissa on havaittu, että diabeteksen riski on merkittävästi korkeampi niillä liikalihavilla potilailla, joilla on liian paljon viskeraalista, eli sisäelimien ympärille kerääntyvää rasvaa. Samanlaista vaaraa ei havaittu niillä potilailla, joilla oli liikaa ihonalaista rasvaa.
”Laihakin voi olla läski”
http://www.kauneusjaterveys.fi/treeni-ravinto/painonhallinta/laihakin-voi-olla-laski
Jatkuva liika hiilihydraatti muuttuu rasvaksi ja jatkuessaan kauan, se rasvoittaa myös maksan. Ihmisellä on kaksi rasvamaksatyyppiä - toinen altistaa diabetekselle.
http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/ihmisella-on-kaksi-rasvamaksatyyppia-toinen-altistaa-diabetekselle-6250265
Haimassa sijaitsevien insuliinierittävien beetasolujen "väsymistä" ja tuhoutumista on pidetty kakkostyypin diabeteksessa myöhäisenä ilmiönä (ykköstyypissähän tämä tapahtuu heti alkuunsa ja on taudin keskeisin ja tavallaan ainoa syy).

Nyt on kuitenkin havaittu että jo ennen edes kakkostyypin diabeteksen täyttä puhkeamista (ns. "prediabetes" vaiheessa) nämä solut toimivat jo vajaateholla.

Tauti olisi paras ehkäistä tai ainakin reagoida heti vakavissaan ja aggressiivisesti kun riskit sille havaitaan. Liian monelle potilaalle tätä ei selitetä tarpeeksi selvästi ja todetaan vain että "arvoja seurataan".
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27628439
Terve diabeetikko!
http://turpaduunari.fi/terve-diabeetikko/
Kroonisen munuaissairauden yleisin syy on tyypin 2 diabetes.
Kroonisen munuaisvian ensi merkit ovat näkyvissä hyvän aikaa ennen T2-diabeteksen puhkeamista. 30 %:lla D2:een sairastuvista löytyi munuaisvika paljon ennen diabetesta:
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180314101949.htm
Tämä kuva luettelee kaikki ne syyt, jotka johtavat sydänsairauden puhkeamiseen. Päällimmäiseksi jää kuitenkin insuliiniresistenssin iso rooli.

Suurin osa lääkäreistä, tutkijoista ja potilaista eivät ikävä kyllä tätä asiaa halua ymmärtää tai paljastaa tietävänsä, että insuliiniresistenssi johtaa sydänsairauksiin ja tietenkin myös tyypin 2 diabetekseen. Hoitohan on yksinkertainen: vähennä hiilihydraattien saantia.

Luento löytyy täältä: https://www.youtube.com/watch?v=xiUNNJrTDRQ
Diabe­testa sairas­ta­vista 15–25 % saa elä­mänsä ai­kana jalka­haavan, ja heis­tä noin viide­so­salle jou­dutaan te­kemään ampu­taatio. Eli noin neljälle (peräti) diabeetikolle sadasta voidaan joutua tekemään amputaatio.
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/diabeetikon-jalat-on-tarkeaa-tutkia/Sami Inkisen diabetesyritys sai 45 miljoonan rahoituksen - yhtiön tavoitteena parantaa tyypin 2 diabetes
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sami-inkisen-diabetesyritys-sai-45-miljoonan-rahoituksen---yhtion-tavoitteena-parantaa-tyypin-2-diabetes/HSDVNapiTavoitteena remissio tyypin 2 diabeteksessa
https://remissio.fi
Diabetes, diabeteslääkkeet ja luusto
LÄÄKETIETEELLINEN AIKAKAUSKIRJA DUODECIM

2019;135(17):1553-4

https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2019/17/duo15106
_________________________________________________________________________________________________________________________________


VHH eli vähähiilihydraattinen ruokavalio (karppaus)!
Toistuvat verensokerin nousut ja "insuliinituotantopiikit” rasittavat haimaa ja muutakin elimistöä ja ovat eräs keskeisimpiä syitä tyypin 2 diabeteksen synnyssä.

Hiilihydraattirajoituksella elimistön insuliinin aineenvaihdunta normalisoituu itsestään, eikä mitään lääkkeitä yleensä tarvita, jos ruokavaliohoidon aloittaa ajoissa.


VHH (vähähiilihydraattinen ruokavalio, jota myös karppaukseksi kutsutaan) on yli 200 vuotta vanha ruokavalio (karppauksen historia alkaa 1800-luvun puolivälistä ja ensimmäinen julkaistu kirja aiheesta on vuodelta 1864), jolla saa verensokerin hallintaan, ihminen laihtuu, pysyy hoikkana ja energisenä sekä  pääsee eroon elitapasairauksien oireiden hoitoon käytetyistä "turhista" lääkkeistä (kolesteroli, masennus, verenpaine, närästys, nesteenpoisto, tyypin 2 diabeteslääkkeet jne...).

Media ja virallinen taho sekä heidän edustajansa (mm. viralliset ravitsemusterapeutit) virheellisesti väittävät, että VHH olisi rasva- ja/tai proteiinidieetti, jossa syödään elimistön tarpeisiin nähden liikaa rasvaa ja/tai proteiinia, vaikka näin ei ole.


Miksi?

Ihmiset pudottavat painoa ja voivat paremmin - mutta virallisten asiantuntijoiden mukaan se on väärin, kun lautaselta puuttuu vilja, rypsiöljy ja lasista maito.

Viralliset asiantuntijat sanoo just sen, mitä koulussa on opetettu ja mitä pomo käskee. Muuten heillä ei ole töitä ja heidät lynkataan julkisesti ja ura pysähtyy siihen. Aivan sama kuka virallinen asiantuntija esim. mediassa on, aina samat jutut, mitä johto käskee kertomaan auktoriteettiuskovaiselle kansalle.

Kirjastossa on lukuisia kirjoja, joista voi katsoa ruokaohjeita sekä myös internet on täynnä ruokaohjeita, joilla saat ravitsevaa ja maukasta ruokaa.

Vähähiilihydraattinen eli hiilihydraattitietoinen ruokavalio sopii ihan kaikille ja normalisoi nopeasti tyypin 2 diabeteksen nostamat verensokeriarvot ja monet pääsevät lääkkeistä kokonaan eroon.

Samalla ruokavaliolla väistämättä verenpaine laskee, ihon kunto paranee, väsymys vähenee, maksan rasvoittuminen pysähtyy, huonot kolesteroliarvot laskevat, hiljainen tulehdus vähenee, ihminen laihtuu, suoliston kunto paranee, nivelkivut vähenevät jne...
Yhdysvaltojen ja Euroopan diabetesyhdistykset ovat hyväksyneet VHH- ja ketodieetin osaksi tyypin 2 diabeetikkojen hoitoja. Ruokavalioiden katsotaan olevan turvallisia ja tehokkaita diabeteksen hoidossa.
http://www.lchf-rd.com/2018/10/07/american-diabetes-association-european-association-approve-low-carb-diets/

Lihavuus- ja sisätautilääkäri Sarah Hallberg johtaa menestyksekästä vähähiilihydraattiseen ruokavalioon perustuvaa laihdutusohjelmaa Indianan yliopiston sairaalassa Yhdysvalloissa. Hän puhui maaliskuussa 2015 TEDx-konferenssissa Purduen yliopistossa Indianassa aikuistyypin diabeteksen peruuttamisesta, hoitokäytännöistään ja tutkitusta tiedosta. Katso suomeksi tekstitetty video alta (kesto 18 min):

http://vahahiilihydraattinen-ruokavalio-vhh.blogspot.fi/2015/05/peruutetaan-aikuistyypin-diabetes-video.html


VHH (hiilihydraattitietoinen ruokavalio) on edullista ja ravitsevaa!
Tieteellinen näyttö puoltaa vankasti vähähiilihydraattista ruokavaliota diabeteksen hoidossa!
http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract
http://bit.ly/1yHLLyu
Hiilihydraattien määrää on syytä miettiä ja karsia myös päiväkoti- ja kouluruokailussa, diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa!


Tutkimuksen laatijat esittävät 12 keskeistä teesiä:

1. Kohonnut verensokeri kertoo diabeteksen huonosta hoitotasapainosta
2. Lihavuus johtuu kohonneesta hiilihydraattikuormasta
3. Hiilihydraattien rajoittamisesta on aina hyötyä huolimatta siitä, mitä painolle tapahtuu
4. Hiilihydraattien rajoittaminen antaa parhaan laihdutustuloksen
5. Hiilihydraattien rajoittaminen antaa usein parhaat tulokset riskimarkkereissa
6. Hiilihydraatit on yleensä paras korvata proteiineilla ja rasvoilla
7. Eläinrasvan (voi, kerma, läski) lisäys ei lisää sydän- ja verisuonitautiriskiä
8. Hiilihydraatit vaikuttavat rasvaa enemmän triglyseridipitoisuuden suurentumiseen seerumissa (triglyseridit ovat sydäntautien riskitekijä, joka pitäisi saada hallintaan)
9. Hiilihydraattien rajoittaminen on hyvä keino vähentää triglyseridejä ja kohottaa hyvää HDL:ää,  joka samalla vähentää sv-tautiriskiä
10. Sokerihemoglobiini (HbA1c eli ns. pitkä sokeri) on diabeteskomplikaatioiden paras riskimarkkeri
11. Vhh-ruokavalio vähentää potilaan lääkkeiden tarvetta ja voi jopa poistaa sen
12. Verensokerin alentaminen vhh-ruokavaliolla ei aiheuta mitään vaarallisia sivuvaikutuksia (kuten lääkkeet)

Artikkeli on perusteellisin tähän mennessä julkaistu tieteellinen kirjoitus vhh-ruokavalion merkityksestä diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän ehkäisyssä ja hoidossa.  Jokaisen lääkärin ja muun terveydenhuollon ammattihenkilön ja diabeteksesta kiinnostuneen maallikon tulisi perehtyä siihen.
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2653


_________________________________________________________________________________________________________________________________

Lue tämä koko sarja!

Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 1

http://turpaduunari.fi/insuliiniresistenssi-kaikkien-elintasosairauksien-aiti-osa-1/


Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 2
http://turpaduunari.fi/insuliiniresistenssi-kaikkien-elintasosairauksien-aiti-osa-2/


Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 3
http://turpaduunari.fi/insuliiniresistenssi-kaikkien-elintasosairauksien-aiti-osa-3/Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 4
http://turpaduunari.fi/insuliiniresistenssi-kaikkien-elintasosairauksien-aiti-osa-4/
Tämä selkeä kooste tyypin-2-diabeteksesta sinun kannattaa lukea ja jakaa se muille!
http://turpaduunari.fi/insuliiniresistenssi-kaikkien-elintasosairauksien-aiti-osa-5/Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 6
http://turpaduunari.fi/insuliiniresistenssi-kaikkien-elintasosairauksien-aiti-osa-6/Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 7
http://turpaduunari.fi/insuliiniresistenssi-kaikkien-elintasosairauksien-aiti-osa-7/Elintasosairauksien kustannukset tänään
http://turpaduunari.fi/insuliiniresistenssi-kaikkien-elintasosairauksien-aiti-osa-8/_________________________________________________________________________________________________________________________________


Hiilihydraatit, laihdutus ja suomalaisen ruokavalio!Alhaisen verensokerin oireita:
•vapina, käsien tärinä
•hermostuneisuus
•sydämentykytys (tiheä pulssi)
•hikoilu
•nälän tunne
•heikotus
•väsymys, uupumus
•keskittymisvaikeus, ajatus ei kulje
•päänsärky
•uneliaisuus
•huimaus, pyörrytys
•epätavallinen tai riitaisa käytös
•näön hämärtyminen, näkeminen kahtena

Ruokavalio on tärkein ja suurin syy siihen, että normaalipaino pysyy tai, että paino laskee.  Ja että pysyt terveenä.

Kun proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien saanti on optimaalista, niin, ihminen pysyy terveenä, hoikkana ja energisenä.  Eli syömällä oikein. Keskivertoaikuisen rasvan ja proteiinin tarve on n. 60-100 grammaa päivässä. Kasvikunnan tuotteita tulisi syödä 500-1000 grammaa päivässä.

Ravinto on yksi olennainen asia, millä pystyy vaikuttamaan rasvanpolttoon. Pääsääntö on, että mitä enemmän syöt hiilihydraatteja, sitä vähemmän rasva palaa. Hiilihydraatit ovat rasvojen lisäksi kehon toinen pääasiallinen energianlähde. Mutta pelkkä hiilihydraattien rajoitus ei riitä vaan ruuan laatu, ravinnesisältö ja myös koko ravintoketju ovat äärimmäisen tärkeitä asioita.

Ruoansulatuksessa kaikki hiilihydraatit pilkotaan glukoosiksi ja varastoidaan lihaksiin ja maksaan. Glukoosin varastomuoto lihaksissa ja maksassa on glykogeeni. Kun glykogeenivarastot ovat täynnä, ja lisää glukoosia vaan elimistöön tulee, niin käynnistyy lipogeneesi, jossa glukoosista syntyy rasvaa erityisesti maksassa ja rasvasoluissa. Osa siitä päätyy ja jämähtää varastorasvaksi, eli läskiksi, riippuen elimistön energiataseesta. Liika glukoosi veressä on myrkkyä elimistölle, joten siitä on päästävä eroon tavalla taikka toisella. Elimistön kyky varastoida energiaa glykogeenin muodossa on aika rajallinen, noin vuorokauden tarve, max.

Kun hiilihydraatteja ei ole muuttaa glukoosiksi, niin maksa muuttaa rasvaa glukoosiksi ja näinollen rasva palaa eli mitä enemmän syöt hiilihydraatteja sitä vähemmän laihdut.

Hiilihydraattimäärän tulee olla alle tietyn rajan, jolloin elimistö alkaa käyttämään rasvaa pääasiallisena polttoaineenaan. Hiilihydraatit stimuloivat insuliinin tuotantoa. Ilman insuliinia ihminen ei liho. Mutta, jos ravinto sisältää liikaa hiilihydraattia, niin ihminen lihoo ja saa metabolisia häiriöitä. Mutta, jos hiilihydraattia vähennetään riittävästi, niin insuliinin tuotanto normalisoituu ja ihminen laihtuu.

Oikea hiilihydraattien määrä ruokavaliossa riippuu terveydentilastasi, mahdollisesta painonpudotustarpeesta sekä fyysisestä aktiivisuustasostasi.

Sokereissa hiilihydraattia on 100%, viljoissa 70% ja muissa kasvikunnan tuotteissa alle 15%. Siitä voi jokainen laskea, mitä suuhunsa lappaa, jos mieli pysyä terveenä.

Ratkaisu on yksinkertainen. Vähähiilihydraattien ruokavalio laskee insuliinitasoja, jolloin varastorasva siirtyy kierrätykseen ja energialähteeksi.

Lisätkää liikuntaa asteittain kunnes päivittäisestä liikunnasta tulee elämäntapa (muistakaa erityisesti hyötyliikunta). Liikunta on se voima, joka pitää kehon kunnossa. Kaikki liikuntamuodot kelpaavat. Etsiytykää sellaisten liikuntalajien pariin jotka todella kiinnostavat. Pääasia, että nousette sieltä sohvalta. Muista myös riittävä lepo, uni ja rentoutuminen.
Tässä yksi aiheeseen liittyvä kuva miten rasvan vapautuminen energiaksi riippuu veren insuliinitasosta. Kun insuliinitaso on korkea, niin rasva pysyy kiinni soluissa. Tässä on kuitenkin sellainen lohdullinen viesti laihduttajalle, että veren insuliinitasoja ei tarvitse saada niinkään alas kuin hoikkien, että rasvanpoltto alkaa. Eli ruoasta vain pois riittävän pitkäksi aikaa kaikki verensokeria nostavat ruuat ja antaa insuliinitason laskea oman kulmapisteen alapuolelle, niin laihtuminen alkaa. Liikunta on hyvä kunnon ja mielenterveyden kannalta mutta YKSIN tosi huono väline laihduttamiseen, jos ei samalla omilla ruokavalinnoilla pidä insuliinitasoja normaalina.

https://jim.bmj.com/content/jim/64/5/989/F1.medium.gifLaihtumisen yhteydessä rasva poistuu kehosta samoin, kuin suurin osa muistakin ihmisen syömistä hiiliyhdisteistä: uloshengityksen mukana.

– Rasva muuntuu hiilidioksidiksi ja vedeksi.

– Hengität ulos hiilidioksidin, ja vesi sekoittuu verenkiertoosi, kunnes se poistuu virtsana tai hikenä.

10 kilogramman laihtumisesta 8,4 kiloa tulee kehosta ulos hengitysteitä pitkin, ja loppuosa muuntuu vedeksi. Toisin sanoen lähes kaikki painonpudotus häviää kehosta keuhkojen kautta.

– Jokainen sulattamasi hiilihydraatti ja lähes kaikki rasvat muuntuvat hiilidioksidiksi ja vedeksi.

Sama pätee myös alkoholiin ja proteiineihin, joskin proteiineista osa poistuu kehosta virtsan kuona-aineina.

Kun ihminen syö liikaa hiilihydraattipitoista ruokaa, esimerkiksi viljaa, perunaa ja sokeria, verensokeri nousee, sillä hiilihydraatti pilkkoutuu elimistössämme glukoosiksi.

Elimistömme puolestaan säännöstelee veren glukoositasoa, sillä korkea glukoositaso on haitallinen elimistölle. Jos elimistön glukoositaso on vaarassa nousta liian korkeaksi, keho tuottaa insuliini-nimistä hormonia, jonka tehtävä on vetää liiallinen glukoosi pois verestä.

Glukoosi muuttuu ensin eräänlaiseksi tärkkelykseksi, glykogeeniksi.

Tietty määrä glykogeeniä varastoituu lihassoluihin ja maksaan nopeaa käyttöä varten. Keho pystyy kuitenkin varastoimaan vain jonkin verran glykogeeniä näihin nopeasti käytettäviin varastoihin. Ylimääräisen glukoosin insuliini varastoi elimistön rasvasoluihin.

Näin ihminen lihoo.

Pelkkä rasvan syöminen ei lihomista aiheuta, sillä lihomiseen tarvitaan insuliinia, jota muodostuu vasta, kun verensokerit kohoavat korkealle.

Mikäli verensokeri pysyy matalalla, insuliinia ei erity eikä glukoosia varastoidu rasvasoluihin.

Rasvassa puolestaan ei ole verensokeria kohottavia ainesosia. Näin rasvan syönti itse asiassa pitää verensokerin matalalla tasolla.

________________________________________________________________________________________________________________________________

D-vitamiinin puute ja tyypin 2 diabetes!


D-vitamiini on erittäin halpa ja hyvä keino edistää terveyttään. Arviolta 90 prosentilla suomalaisista on kohtalainen tai vakava D-vitamiinin puutos. D-vitamiinin puutos lisää riskiä sairastua myös tyypin 2 diabetekseen.Tämänkin uuden tutkimuksen mukaan seerumin D-vitamiinitasolla on vaikutusta glukoosinsietoon ja insuliiniresistenssiin. Robert Heaney on maailman kokeneimpia ja arvostetuimpia kalsium- ja D-vitamiinitutkijoita. Hänen mukaansa riittävä D-vitamiini parantaa insuliiniherkkyyttä. Elimistön D-vitamiinitaso, joka täytyy saavuttaa insuliiniherkkyyden parantamiseksi, on vähintään 80 nmol/l:

"the results suggest that a level of at least 32 ng/ml (80 nmol/L) must be achieved to ensure small but useful improvements in both blood sugar control and blood pressure."

Viralliset suomalaiset suositukset eivät tämän tason saavuttamiseksi riitä.
http://www.creighton.edu/publicrelations/newscenter/news/2013/june2013/june62013/heaneygrassroots060613/
D-vitamiinin puute lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.
http://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(11)00232-9/abstractTyypin 2 diabetesta sairastavien naisten mieliala kohoaa ja kohonnut verenpaine ja paino alenevat puolessa vuodessa, kun heidän seeruminsa D    -vitamiinin pitoisuus (S-D-25) nostetaan D-vitamiinilisällä vähintään 95 nanomooliin litrassa (nmol/l), ilmenee uudesta tutkimuksesta. Siinä annettiin D-vitamiinia 175 µg päivää kohti, jolloin S-D-25 nousi 50:sta 95:een. Suomalaisten pitoisuus on alle 50 nmol/l.
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130625091841.htmKun D-vitamiinin pitoisuus seerumissa ylittää 82,5 nmol/l, vähenee tyypin 2 diabeteksen riski 25–40 %, ilmenee uudesta amerikkalaisesta tutkimuksesta.
http://care.diabetesjournals.org/content/35/3/565.abstract?sid=401fa1ed-ed3a-41ed-817a-de2e3ac125a3D-vitamiinin piilevä puute on yleistä, ja se altistaa tyypin 2 diabetekselle jopa Espanjan Aurinkorannikolla, ilmenee Mįlagan yliopiston uudesta tutkimuksesta. Se vahvistaa Espanjassa ja Yhdysvalloissa jo aikaisemmin julkaistuja raportteja, joiden tulokset olivat samankaltaiset.
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2731Kahden amerikkalaisen seurantatutkimuksen keskinäinen vertailu viittaa siihen, että elimistön optimaalinen, noin 100 nmol/l tasoinen D-vitamiinipitoisuus voi puolittaa tyypin 2 diabeteksen riskin 55 nmol/l pitoisuuteen verrattuna.

Lisäksi NHANES-tutkimuksessa niillä, joiden D-vitamiinipitoisuus oli matala, oli lähes 5 kertaa suurempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen verrattuna tutkittaviin, joiden D-vitamiinipitoisuus oli korkea.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26151742D-vitamiinitilanteen korjaaminen paransi verensokerin hallintaa laajassa meta-analyysissä.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29951596/


_________________________________________________________________________________________________________________________________

Sokerit, vältä niitä!


Suomessa 5-19-vuotiasta pojista noin 30 prosenttia ja tytöistä noin 24 prosenttia on ylipainoisia ja 6,4 prosenttia on lihavia.

Lapsen lihavuus on vanhempien vastuulla.

Neuvoloiden konsultointi perheille aivan eri tasolle erikoiskursseilla ja osallistuminen pakollista vaikka lapsilisien menettämisen uhalla.   

Koulujen ja päiväkotien ruoka terveelliseksi.Suomessa LISÄTYN sokerin yläraja PÄIVÄSSÄ on 10 % kokonaisenergiansaannista, joka tarkoittaa käytännössä aikuisella perusruokavaliossa 50 grammaa eli 20 sokeripalaa lisättyä sokeria ihan joka päivä. Vuodessa tämä on yli 18 kiloa sokeria. Ja kun ihminen EI tarvitse lisättyä sokeria mihinkään, niin luku on todella huikea.

Todellisuudessa jokainen suomalainen on syönyt lisättyä sokeria 29,2 kg vuodessa (vuonna 2018) eli ihan joka viikko 560 grammaa, LUKE:n mukaan.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan lihavuus yleistyy Suomessa. Vuonna 2017 ylipainoisia oli lähes kolme neljäsosaa miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista. Joka viidennellä aikuisella on lihavuudesta johtuva rasvamaksa. Keski-ikäisistä suomalaisista noin joka kolmannella on diagnosoimaton tyypin 2 diabetes.Elintarvikkeisiin lisättyjä sokereita ovat mm.

sokeri
glukoosi
fruktoosi
glukoosifruktoosisiirappi
glukoosisiirappi
siirappi
tärkkelys
maltodekstriini
dekstroosi


Aivan kaikissa kasvikunnan tuotteissa on hiilihydraatteja (hiilihydraatti = sokeri). Myös maidossa on hiilihydraattia (maitosokeria). Kokonaishiilihydraatin määrän ravinnosta löydät tuoteselosteesta (jos ostat ruokaa, jossa on tuoteseloste), kun katsoo hiilihydraattien määrän. Jos tuoteselostetta ei ole, niin hiilihydraattien määrän löydät finelin tietokannasta.


Ainoastaan hiilihydraattien kokonaismäärällä on merkitystä, koska niistä yksikään gramma ei mihinkään häviä. Se, että muuttuuko se hiilihydraatti (ns. hitaat ja nopeat) tunnin päästä glukoosiksi vai 3 tunnin päästä ei ole mitään merkitystä, vaikka näin meille on valehdeltu jo iät ja ajat mm. virallisen tahon puolelta. Elimistö pilkkoo kaikki hiilihydraattiketjut glukoosiksi, jotta ne  pystyvät imeytymään suolistosta verenkiertoon. Tavan kansa tarvitsee hyvin vähän hiilihydraatteja päivässä (alle 150 grammaa) ja näinollen loppu muuttuu rasvaksi elimistöön ja lopulta rasvoittaa myös maksan. Näin ihminen lihoo ja sairastuu. Sokereissa hiilihydraattia on 100 %, viljoissa 70 %, muissa kasvikunnan tuotteissa alle 15 % sekä maidossa alle 5 %. Siitä voi jokainen laskea, mitä suuhunsa lappaa, jos mieli pysyä terveenä.


Joku sairaus tai lääkitys lihottaa?

Toki on joitakin sairauksia ja lääkityksiä (alle prosentilla lihavista), jotka lisäävät ruokahalua, hidastavat aineenvaihduntaa tai keräävät nestettä muutaman kilon, mutta se ei selitä suomen lihavuus- ja tyypin 2 diabetesepidemiaa, jolle ei näy loppua.
Myös geneettinen lihavuus on kumottu useilla tutkimuksilla.


Ennen kuin kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa merkittävästi aineenvaihduntaa, sen pitää olla jo melko vakavaa. Kilpirauhasen liikatoiminta taas voi kiihdyttää aineenvaihduntaa hurjastikin.

https://www.bmj.com/content/354/bmj.i4707

https://anna.fi/hyvinvointi/laihdutus/lihottaako-huono-aineenvaihdunta-10-faktaa-aineenvaihdunnasta
Juo vettä, ei energiajuomia, colajuomia, limsoja, sokerimehuja tai täysmehuja.
Näissä kaikissa on sokeria 10 grammaa per desilitra juomaa.

Energiajuomien, limsojen, mehujen ja colajuomien ainesosia:

hiilihapotettu vesi, sokeri, glukoosi-fruktoosisiirappi, sitruunahappo, KOFEIINI, glukuronolaktoni, väri (E150b), glukoosisiirappi, hiilidioksidi, tauriini, happamuudensäätöaineet (E330, E331), aromit, säilöntäaineet (E211, E202), guaranauute, aspartaami, sukraloosi E955, asesulfaami-K E950, maltodekstriini, kahviuute, säilöntäaine natriumbentsoaatti (E211), väri (E150d), sakkaroosi, glukoosi, glukuronilaktoni, inositoli, väriaineet (E150a, E101), makeutusaine (E951), sakeuttamisaine (E415), kasvisuutteet, kaliumsorbaatti, natriumbentsoaatti, johanneksenleipäpuujauhe, pektiini, propyleeniglykolialginaattiLapsilla ja nuorilla aikuisia pienemmän painonsa vuoksi kofeiinin määrä nousee helposti yli päivittäisen turvallisen käytön rajan, minkä takia energia- tai colajuomia ei suositella alle 15-vuotiaille. Raskaana olevilla naisilla kofeiini kulkeutuu istukan kautta sikiöön. Colajuomissa kofeiinia on n. 10 mg per desilitra juomaa ja energiajuomissa n. 30 mg per desilitra juomaa.


Koulujen ja terveydenhuollon valistukset on olleet lähinnä pelkkää teollisuuden vedätystä ja menekin edistämistä, todellisia terveyden tai ravitsemuksen asiantuntijoita ei niissä kampanjoissa ole taustalla. Nämä järjettömät viljojen, rypsiöljyn ja maidon tuputuskampanjat on toteuttanut Leipätiedotus & Maito ja Terveys, rasvapropagandamatskut ovat Unileverin käsialaa.
http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2270200"Tuoreessa tutkimuksessa lisätyn sokerin korvaaminen monipuolisemmilla hiilihydraateilla ei tuonut terveysetuja alentuneen verenpaineen tai paremman rasvaprofiilin suhteen. "
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/12/21/ajcn.116.139253.abstractSokerin haittoja vähättelevät tutkimukset on sponsoroitu makeis- ja virvoitusjuomateollisuuden rahoilla. Julkisuuteen on vuotanut sähköposteja, jotka paljastavat mädännäisyyden nykytutkimuksissa.
https://apnews.com/cb26ddb939114d8ea0c219d27a788482/Snickers-maker-criticizes-industry-funded-paper-on-sugar


Uudelleen julkaistun laajan amerikkalaisen seurantatutkimuksen mukaan runsas sokerin käyttö on yhteydessä suurempaan sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen. Niillä tutkittavilla, jotka saivat ruokavalion energiasta 10–24,9 prosenttia sokerista, sydänkuolleisuus oli 30 prosenttia suurempaa, ja niiden tutkittavien, jotka saivat energiastaan vähintään 25 prosenttia sokerista, sydänkuolleisuus oli 2,75 kertaa suurempaa. Vertailukohtana olivat tutkittavat, jotka saivat alle 10 prosenttia ruokavalion energiasta sokerista.

Tulokset vahvistavat jälleen käsitystä, että sokerin käytössä on syytä olla pidättyväinen. Jos makeaa tekee kovasti mieli, keinomakeutusaineet eivät ole niin huonoja kuin niiden maine on. Esimerkiksi stevia, ksylitoli ja erytritoli ("karppisokeri") ovat hyviä keinomakeutusvaihtoehtoja, joita käyttämällä voi vähentää sokerin saantia.
https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/607718866039021How sugar affects the brain?
http://ed.ted.com/lessons/how-sugar-affects-the-brain-nicole-avena
Miksi me hukutamme lapsemme sokeriin? Miksi vanhemmat opettavat kädestä pitäen pienet pilttinsä syömään karkkia, pullaa, pillimehuja, kakkuja ja lettua, kysyy Sanna Ukkola blogissaan.
http://yle.fi/uutiset/sanna_ukkola_sokerilla_kyllastetyt_lapset/7429519

Soft Drink and Energy Drink Health PSA
http://youtu.be/ronWuJsTWX0
Sokeroitu lapsuus ja muumimamman moraalittomat herkut!
http://kolmistaan.bellablogit.fi/sokeroitu-lapsuus-ja-muumimamman-moraalittomat-herkut/
Tutkimus: Liiallinen sokerin käyttö voi heikentää teinin muistia
http://yle.fi/uutiset/tutkimus_liiallinen_sokerin_kaytto_voi_heikentaa_teinin_muistia/7535837?origin=rss
WHO: Energiajuomat uhkaavat jo kansanterveyttä – suomalaistutkijan mukaan varsinainen uhka on unenpuute
http://www.hs.fi/terveys/a1305885542613
Energiajuomat ovat IN nuorten keskuudessa, mutta niiden käytöllä voi olla vakavat seuraukset. Ne voivat lisätä mahdollisuutta saada sydänkohtaus nostamalla nopeasti verenpainetta. Ne ovat myös hyvin tuhoisia hampaille runsaan energiamääränsä ja korkean happopitoisuutensa ansiosta.

Rasvamaksa ei ole vain vanhojen juoppojen vaiva. Se lisääntyy myös lapsilla ja nuorilla, jotka ovat energiajuomien ja limsojen suurkuluttajia.
https://www.is.fi/terveys/art-2000000793649.html
Lihavuudesta saa rasvamaksan, jopa lapsikin. Ja "sokerilla".
Paula Heinosen hyvä pläjäys sokereista:

01.02.15
Osa 1/1 (25:22
http://www.terveydentukipilarit.fi/radio-ohjelma/mediasali/
WHO julkisti maaliskuussa 2015 uudet sokerinsaantisuositukset, joiden mukaan ravinnosta saatavan lisätyn sokerin osuus tulisi olla alle 10% kokonaisenergiasaannista ja mieluiten 5% eli aikuisella enintään 50 g/päivä, joka tarkoittaa n. 19 sokeripalaa (yhden sokeripalan ollessa 2,6,g). Lapsille saantisuositus on alhaisempi eli enintään 40 g sokeria päivässä eli n. 15 sokeripalaa. Kyse on siis elintarvikkeisiin lisätystä sokerista, jota ihminen ei tarvitse ruokavaliossaan. Liiallinen sokerin saanti altistaa mm. sydän- ja verisuonitaudeille, insuliiniaineenvaihdunnan häiriintymiselle, ylipainoon ja hampaiden reikiintymiseen. Sokerin vähentämiselle jo lapsuusiässä on siis erittäin painavia syitä.
http://www.terapiakokkausta.fi/jokapaivainen-sokerimme/
Sokeri on aihe, joka herättää kaikkein suurimpia tunteita. Sen kritisoiminen on saanut monet ihmiset lähes raivon partaalle. Asia on kuitenkin polttava, sillä sokeri tappaa, se on yksi aikamme pahimmista myrkyistä, ja meidän on herättävä suojelemaan ainakin lapsiamme sen haitoilta, ennen kuin on myöhäistä. Eikä keinotekoisesti makeutettu ole yhtään sen fiksumpi valinta. Jos syöt tai syötät lapsellesi sokeria, tarjoamme tässä hieman mietittävää. Pidä kiinni, nyt lähtee!
https://www.facebook.com/laatualastenlautasille/posts/944531955596967:0
Yhdysvaltain sokeriteollisuus pyrki vaikuttamaan amerikkalaisiin terveydenhuoltosuosituksiin ja tutkimuksiin, jotta sokerin kulutus ei laskisi, kertoo tuore amerikkalaistutkimus. Sokeriteollisuus käytti tutkijoiden mukaan samoja keinoja kuin oikeusjuttuihin päätynyt tupakkateollisuus. Eihän meillä Suomessa tätä tapahdu, eihän?
http://yle.fi/uutiset/tutkimus_sokeriteollisuus_lobbasi_voimalla_terveyshaittojen_salaamiseksi/7863993
Ann Fernholmin mukaan olemme paljon tarkempia lemmikkieläintemme oikeasta ravitsemuksesta kuin siitä, mitä lapsemme nykyisin syövät.
Fernholm osoittaa, mitä runsaasti sokeria ja valkoista jauhoa sisältävä ruokavalio tekee kasvavan lapsen keholle. Ravinnon vaikutukset ulottuvat kaikkialle: maksaan, aivoihin, suolistoon, jalkoihin...

Epäterveen suuret määrät hiilihydraatteja ovat syynä siihen, että lapset ja nuoret ovat yhä lihavampia ja sairaampia. Fernholmin mukaan nykyään yleiset sairaudet, kuten astma, allergiat, keliakia, ykköstyypin diabetes, masennus, ylipaino, autismi, ADHD, akne ja liian varhainen puberteetti, ovat suoraa seurausta vääristä ruokatottumuksista.

Tämä teos on omiaan avaamaan silmämme sille tosiasialle, että makea roskaruoka ja riittämätön liikunta vaarantavat lastemme terveen kasvun ja kehityksen.
http://www.kauppakv.fi/sis/minerva/tuote/9789523121263
                                                           Tästä ei teksti sokeroitujen juomien vaaroista voi enää tuimemmaksi ja suorasukaisemmaksi tulla (20.4.2015):
http://turpaduunari.fi/ajankohtaista/ajankohtaista-huhtikuussa-2015/
Päiväkoti- ja kouluruoan laadusta huolestuneet vanhemmat pyritään Suomessa vaientamaan. Kasvaakseen ja kehittyäkseen lapset tarvitsevat  kuitenkin oikeaa, luonnollista ja ravitsevaa ruokaa. 

Sokerit pois! -kirjan kirjoittaja Hanna Jäntti on nähnyt niin kotona kuin työssään, mikä vaikutus ravinnolla on ihmisen terveydentilaan. Vääränlaisen ruoan vaikutukset näkyvät erilaisina sairauksina, suolistovaivoina, allergioina, mieliala- tai käytöshäiriöinä. Oikealla ruokavaliolla oireet helpottuvat tai poistuvat kokonaan.

Hannan kirja sisältää yli 60 herkullista koko perheelle maistuvaa  jauheliha-, kana-, kala- ja jälkiruokareseptiä.
Kirjan esittelyyn tästä: http://www.rasalas.fi/kirja/hanna-jantti-sokerit-pois/
Sokeroidut juomat lisäävät sydänriskitekijöitä jo parissa viikossa!

"Tutkimus osoitti, että verrattuna tutkimusta edeltäviin mittauksiin kahden viikon sokerijuomakuuri vaikutti laajalti osallistujien veren rasva-arvoihin ja yhteydet voimistuivat mitä enemmän sokeria osallistujat juomistaan saivat. Etenkin triglyseridi- ja LDL-kolesterolipitoisuudet suurentuivat ja tämä havaittiin mittauksissa ennen ruokailua ja paaston jälkeen. Myös sydänriskeihin viittaavat apolipoproteiinipitoisuudet suurentuivat ja virtsahappojen eritys lisääntyi."
http://yle.fi/uutiset/sokeroidut_juomat_lisaavat_sydanriskitekijoita_jo_parissa_viikossa/7998844

Alkoholista riippumaton rasvamaksa liittyy vahvasti lihavuuteen ja tyypin 2 diabetekseen. Arvioidaan, että Euroopan väestöstä 20–25 prosenttia kantaa sisuksissaan rasvoittunutta maksaa, ja ylipainon lisääntymisen myötä ongelma kasvaa. Suomessa alkoholista riippumaton rasvamaksa on yleisin syy maksaentsyymien kohoamiseen.

– Alkoholista riippumaton rasvamaksa ratkaisee, kehittyykö lihavalle aineenvaihdunnan ongelmia, jotka voivat johtaa esimerkiksi aikuistyypin diabetekseen. Kysymys on insuliiniresistenssistä: kun maksa rasvoittuu, insuliini ei pysty säätelemään maksan kautta vereen erittyvän sokerin ja rasvan määrää, Yki-Järvinen kertoo.

Rasvamaksa voi johtaa paitsi diabeteksen puhkeamiseen myös maksakirroosiin ja maksasyöpään.
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/eurooppalaiset-tutkijat-kayvat-rasvamaksan-kimppuun/#.VVs1PZOqZqh
Runsas sokerilimujen käyttö oli yhteydessä rasvamaksaan. Tämä kuvio alkaa olla aika selvä: Sokerilimsat raunioittavat ihmisen terveyden.
http://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278%2815%2900240-8/abstract
Sokeri lihottaa, mutta se saattaa myös aiheuttaa valtavasti yleistyvää Alzheimerin tautia.

Insuliini säätelee verensokeria. Se tavallaan antaa vihjeitä lihaksille, maksalle ja rasvasoluille käyttää sokeria joko energiana tai varastoida sitä rasvana.

Ongelmat alkavat, kun lihastemme, rasvamme ja maksan solut lakkaavat vastaamasta insuliinin oikeasta määrästä. Ne siis lopettavat glukoosin varastoimisen. Asia tunnetaan nimellä insuliiniresistenssi. Siinä haima tuottaa liikaa insuliinia, jopa kertyy vereen. Seurauksena on krooninen kakkostyypin diabetes, jonka oireita ovat muun muassa tiheä virtsaamisen tarve, munuais- ja ihoinfektiot, väsymys, hirvittävä nälkä ja erektiohäiriöt.

New Scientistin mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa kakkostyypin diabetes on kolminkertaistunut vuodesta 1980.

Lehden mukaan on hälyttävää, että insuliini säätelee myös asetyylikoliinin tapaisia välittäjäaineita, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä muistissa ja oppimisessa.

Insuliinin arvellaan myös olevan merkittävässä osassa verisuonten kasvussa. Niiden kautta aivot saavat elintärkeää happea ja glokoosia.

Kaiken tämän seurauksena aivojen korkeampi henkinen toiminta voi heikentyä.

Insuliiniresistenssissä insuliinipiikit tavallaan hukuttavat aivot, jotka eivät voi olla jatkuvasti hälytystilassa. Aivot eräällä tavalla kytkevät pois reagoinnin insuliiniin ja samalla heikentävät kykyä ajatella ja tallentaa muistoja. Kaikki tämä johtaa pysyviin hermostovaurioihin ja lopulta Alzheimerin tautiin.
http://app.kauppalehti.fi/uutiset/tiedeyhteisossa-herasi-huoli-sokeri-tuhoaa-aivomme/b5KSwTkR?_ga=1.11930166.328473238.1435739148
"Tulosten mukaan 133 000 ihmistä kuoli sokeristen juomien aiheuttamaan diabetekseen, noin 45 000 ihmistä sydän- ja verisuonitauteihin ja 6 450 ihmistä syöpiin, joiden syntyyn sokeristen juomien nauttiminen vaikutti."

Elintarvikkeisiin lisättyjä sokereita ovat mm. glukoosisiirappi, glukoosi, fruktoosi, fruktoosisiirappi, glukoosi-fruktoosisiirappi, sokeri, maissisiirappi, melassi, siirappi, maissitärkkelys, riisitärkkelys, tärkkelyssiirappi, dekstroosi, sukroosi, maltoosi, sakkaroosi, riboosi, inverttisokeri, hunaja, agave-nektari ja -siirappi, kookospalmusiirappi, raakaruokosokeri ja intiaanisokeri.

Myös tuoremehut ovat terveys (tai pikemminkin sairaus) vaikutuksiltaan samanlaisia vaikka sokeri on niissä luontaisesti.

Juokaa vettä. Tulee hanasta.

http://m.circ.ahajournals.org/content/early/2015/06/25/CIRCULATIONAHA.114.010636.abstract?papetoc

http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1305966961391?jako=334bb3fbeb089d733c593ea17f35a0c1&ref=og-url
Laaja yhteenveto aiemmista väestötutkimuksista. Sokerilla makeutettujen juomien käyttö yhdistyi suurempaan riskiin aikuistyypin diabetekseen, riippumatta ylipainosta. 

Myös hedelmämehut ja keinomakeutetut juomat yhdistyivät lisääntyneeseen riskiin vaikkeivät aivan niin merkittävästi.

Juokaa vettä.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26199070/
Aikuisista joka neljäs sairastaa rasvamaksaa.
http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/laihdutus/rasvamaksa_energiajuomista
Häkellyttävä ilmiö: Sokeria ahmivat lapset voivat sairastua rasvamaksaan

Rasvamaksa ei ole pelkästään juoppojen vaiva, vaan se lisääntyy huolestuttavasti myös lapsilla ja nuorilla. Syynä on tavallisesti lapsen ylipaino, sokerin ahmiminen ja liikunnan puute.
http://yle.fi/uutiset/hakellyttava_ilmio_sokeria_ahmivat_lapset_voivat_sairastua_rasvamaksaan/8429723
"Sokeri rasvoittaa maksaa ja rasvamaksa altistaa tyypin 2 diabetekselle. Pitkäaikaisesti korkea verensokeri johtaa diabeetikoilla sokerin kertymiseen aivojen rasvapitoiseen valkoiseen aineeseen, joka koostuu hermosolujen viestiä vievistä haarakkeista. Diabeetikoiden aivojen valkoisessa aineessa on havaittu turvotusta, arpeutumista ja kuihtumista, mikä ilmenee tiedonkäsittelyn hidastumisena. Tilannetta voi onneksi parantaa vähähiilihydraattisella, sokerittomalla ruokavaliolla ja antamalla hermosolujen uusiutumiseen tarpeellisia rakennusaineita, ennen kaikkea hyviä rasvoja."
http://terveyskirjat.fi/tuote/terve-maksa-avain-hyvinvointiin/
What Coca-Cola isn't telling you about its health funding in Australia!
http://www.smh.com.au/business/consumer-affairs/what-cocacola-isnt-telling-you-about-its-health-funding-in-australia-20160217-gmx3l3.html
New York Timesin artikkeli valottaa sokeriteollisuuden roolia Yhdysvaltojen ravitsemussuositusten taustalla: sokeriteollisuuden maksamana tutkijat julkaisivat artikkelin, jossa vähäteltiin sokerin yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksiin. Tämä tapahtui 1970-luvulla ja vaikutti suuntaan, johon tieteellinen keskustelu painottui. Vaikutukset ovat nähtävissä vielä tänäkin päivänä.
http://www.nytimes.com/2016/09/13/well/eat/how-the-sugar-industry-shifted-blame-to-fat.html?_r=1
70 luvulla sokeri lobattiin "terveelliseksi" ja rasva pahaksi. Siitä se virallisen tahon valhe alkoi ja jatkuu edelleen. Tästä syystä terveystietoiset syövät paljon kasviksia ja kalaa. Mutta suurin osa kansasta ei edes välitä, mitä suuhunsa laittavat. Asiaa ei auta yhtään median klikkiotsikointi, joka vaan sekoittaa lisää tavan kansan päätä. Virallinen taho valehtelee näistä, koska muuten ei ole töitä. Perus bisnestä.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/14/dokumenttiprojekti-sokeroitu-totuus
Sokerin haittoja vähättelevät tutkimukset on sponsoroitu makeis- ja virvoitusjuomateollisuuden rahoilla. Julkisuuteen on vuotanut sähköposteja, jotka paljastavat mädännäisyyden nykytutkimuksissakin.
https://apnews.com/cb26ddb939114d8ea0c219d27a788482/Snickers-maker-criticizes-industry-funded-paper-on-sugar
Sokerin tiedetään muun muassa lihottavan, reikiinnyttävän hampaita ja olevan yhteydessä diabetekseen, mutta nyt Britanniassa on saatu näyttöä molekyylitason yhteydestä verensokerin ja sellaisen entsyymin kanssa, joka vaikuttaa merkittävästi Alzheimerin taudin kehittymiseen.
http://m.kauppalehti.fi/uutiset/uusi-naula-sokerin-arkkuun-voi-pahentaa-alzheimeria/akwfvQV2
Sokeriteollisuus tiesi vuosikymmeniä sokerin terveysriskeistä, mutta jätti asian pimentoon!
https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/tutkijat-vaittavat-sokeriteollisuus-tiesi-vuosikymmenia-sokerin-terveysriskeista-mutta-jatti-asian-pimentoon/6666930
Sanahirviö glukoosi-fruktoosisiirappi herättää huolta
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/11/07/lisattya-fruktoosia-vaikea-valttaaFruktoosi-glukoosisiirappi haitallista — kuuleeko elintarviketeollisuus?
http://ruohikolla.blogspot.com/2011/08/fruktoosi-glukoosisiirappi-haitallista.html
Sokeriteollisuus hautasi vähin äänin kaksi sokerin terveyshaitat paljastavaa tutkimusta 50 vuotta sitten!
https://tekniikanmaailma.fi/sokeriteollisuus-hautasi-vahin-aanin-kaksi-sokerin-terveyshaitat-paljastavaa-tutkimusta-50-vuotta-sitten/?shared=805374-fed092b4-500

___________________________________________________________________________________________________________________________

Makeutusaineet ja  tyypin 2 diabetes!
 
"Keinotekoiset teolliset makeutusaineet sekoittavat suoliston bakteerikannan. Suoliston pienet apulaisemme eivät tykkää tästä ja saattavat edesauttaa lihavuuden ja diabeteksen kehittymisessä. Ainakin hiirillä ja ihmisillä tämä on todettu. Poista nyt jo vihdoin ne kevyttuotteet ruokavaliostasi!"

Eran Elinav (tohtorismies Weizmann instituutin immunologian osastolta)

Elinav: “Our relationship with our own individual mix of gut bacteria is a huge factor in determining how the food we eat affects us. Especially intriguing is the link between use of artificial sweeteners – through the bacteria in our guts – to a tendency to develop the very disorders they were designed to prevent; this calls for reassessment of today’s massive, unsupervised consumption of these substances.”

http://wis-wander.weizmann.ac.il/gut-bacteria-artificial-sweeteners-and-glucose-intolerance


http://www.nature.com/news/sugar-substitutes-linked-to-obesity-1.15938


http://www.iltasanomat.fi/laihdutus/art-1288755549218.html


Maailman arvostetuimmassa tiedelehdessä, Naturessa, julkaistun uuden tutkimuksen mukaan keinomakeutusaineet (sakariini, aspartaami tai sukraloosi) muuttavat suoliston mikrobistoa ja voivat johtaa mm. diabetesriskiä suurentavaan aineenvaihduntahäiriöön (glukoosi-intoleranssi). Nämä ”ylistetyt” keinomakeuttajat voivat siis olla osasyyllisiä maailmanlaajuiseen lihavuusepidemiaan!

Suoliston mikrobiomi alkaakin nousta koko nykyaikaisen ennaltaehkäisevän terveyden keskipisteeseen.
http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/blogi/105/Tutkijat kautta maailman ovat sitä mieltä, että aspartaamin kaltaiset keinotekoiset makeuttajat muun muassa lisäävät ruokavalioon liitettyjä kakkostyypin diabeteksen, kohonneen verenpaineen, aivohalvauksen, sydänkohtauksen ja ylipäätään metabolisen oireyhtymän kaltaisia sairauksia.

Kuluttajat kautta maailman pelkäävät aspartaamin aiheuttavan myös syöpää.
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/kevytlimsoista-paljastui-hengenvaarallisia-piirteita---pahempaa-luvassa/SvzmGMzDAspartaamin vaiettu totuus!
http://www.uuttapuhtia.com/blogi/2011/03/aspartaamin-vaiettu-totuus/Aspartaami aiheuttaa monia vakavia tauteja. Ei ihme että vain puliukot ennen joi metanolia. Rotanmyrkky on aspartaamin alkuperä!
http://www.collective-evolution.com/2015/06/09/the-end-of-diet-soda-huge-study-links-aspartame-to-these-major-health-problems/


Lääkäri kertoo: Näin haitallisesti light-juomat vaikuttavat elimistöösi
http://www.studio55.fi/hyvinvointi/article/laakari-kertoo-nain-haitallisesti-light-juomat-vaikuttavat-elimistoosi/134536


"On löytynyt yhteys energiaa sisältämättömien keinomakeutettujen virvoitusjuomien ja sairaustilojen välille. Dysbioosi (muuttunut suoliston mikrobikanta) ja metaboliset oireet huolestuttavat tutkijoita. Tutkijat vaativat näiden lightjuomien uudelleenarviointia. Ne eivät todellakaan ole terveellisiä ihmiselle."
http://www.nature.com/nature/journal/v514/n7521/full/nature13793.html


International Journal of Cardiology julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan enemmän kuin kahden energiajuoman nauttiminen vuorokaudessa on yhdistetty vakaviin sydänoireisiin.
http://www.theleadsouthaustralia.com.au/industries/health/study-sparks-energy-drink-warning/


Artificial sweeteners may be associated with long-term weight gain and increased risk of obesity, diabetes, high blood pressure and heart disease, according to a new study published in CMAJ (Canadian Medical Association Journal)
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-07/cmaj-asl071117.phpKeinotekoisista makeuttajista paljastui uusi haittapuoli – myrkkyä suoliston mikrobeille
https://www.mtv.fi/lifestyle/hyvaa-elamaa/artikkeli/keinotekoisista-makeuttajista-paljastui-uusi-haittapuoli-myrkkya-suoliston-mikrobeille/7102440#gs.UJp0gPwKeinotekoisten makeutusaineiden, kuten aspartaamin ja sukraloosin, käyttö oli kanadalaistutkimuksen mukaan yhteydessä lihomiseen, sydäntauteihin, korkeaan verenpaineeseen, diabetekseen sekä muihin terveysongelmiin. Tutkijat kävivät läpi yhteensä 37 tutkimusta.

Sokerin haitat on tärkeää huomioida, mutta sokerin korvaaminen keinomakeuttajilla ei ole avain terveyteen.

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170717091043.htmArtificially Sweetened Drinks (Aspartame, etc.) Found To Triple Your Risk of Stroke & Dementia.

https://www.collective-evolution.com/2018/05/28/artificially-sweetened-drinks-aspartame-etc-found-to-triple-your-risk-of-dementia-stroke/

_________________________________________________________________________________________________________________________________